Wednesday, August 18, 2010

Aiskrim goreng.

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ne, saya nak tunjuk sket aiskrim goreng yang dibuat sendiri oleh Kak Long. Mula-mula macam tak konfiden je aiskrim gorengnya jadi sebab dia jarang nak masak kat umah tu tapi kalau kat meja makan memang muka dia hari-hari ada.

Aiskrim Goreng

aiskrim tak kira lee aper jenis or perisa
roti sandwich -tak kira brand aper janji roti lee

basahkan sedikit roti dengan air biasa supaya lembab
supaya masa menekan dengan acuan roti tak pecah
acuan telur (mcm dlm gambar ya
)

caranya :

1. skop aiskrim letak atas sekeping roti


2. ambil lagi satu roti kosong tangkup atas aiskrim tadi

ne acuan nya.

3. tekankan acuan telur atas kedua2 roti tadi - kuat2 sampai roti putus jadi bulat


4. masukkan dlm plastik dan simpan dlm peti ais bahagian atas semalaman or 3 jam


5.panaskan kuali letak minyak mcm nak goreng pisang tu...
6.minyak kena betul2 panas - baru gorengkan roti tadi



7. balik2kan supaya kuning kedua2 belah
8. angkat dan hidangkan bersama2 dengan susu cair kalau suka




Sekian sahaja resepi daripada Chef Syuhada. Nanti kalau ada resepi lain i bagi tau ye.



No comments:

Post a Comment