Friday, November 30, 2012

Diserang Demam Denggi.

Salam.

Minggu lepas aku kena demam denggi.Dekat rumah aku tu memang banyak nyamuk pun.

Mula-mula tak sedar kena demam denggi. Ingat kena food poisoning. Chess. Selalu tapau dekat luar.

Pergi la beli air 100 plus dengan vitagen. Kebetulan masa tu memang aku minta cuti rehat. Ingat nak balik kampung (JB). Last-last duduk dekat rumah. 3 hari kerja aku asyik tidur je. Bangun pun pergi mandi, solat, makan roti pastu tidur balik. Bayangkan 3 hari tu aku makan roti dengan bubur je.

Hari ke-6 tu dah ok sikit tapi gigih ok tak pergi hospital gara-gara demam dah baik. Cuma muntah-muntah sikit dengan rasa lenguh-lenguh. Aku ni jenis cepat lenguh kaki kalau sejuk. Kebetulan musim hujan kan.

Hari ahad petang pergi ambil angin, joging dekat Tasik Titiwangsa. Dah alang-alang pergi keluar terus pergi HKL. Cakap dengan doctor itu ini pastu ingat nak minta ubat untuk tak muntah jer.

Doctor suruh ambil darah. Tak pasal-pasal kena cucuk jarum. Dah la aiii fobia dengan jarum-jarum ni.

Nasib baik pergi lepas pukul 6 petang. So, tak lama nak tunggu. Lagipun result darah dapat masa tu jugak.

Lepas dah ambil darah tunjuk result dekat doctor. Terus doctor cakap kena tahan wad sebab denggi. Tapi untuk make sure balik dia suruh ambil darah lagi sekali. Rasa nak balik masa tu jugak T__T

Dah ambil darah terus kasi dekat bahagian lab darah tapi staff/aunty tu marah-marah tanya kenapa nak ambil dua kali. Mana la aku tau dah doctor suruh. Sibuk sangat mengait apa ntah sampai nak buat kerja 2x pun nak marah-marah. Report dekat KKM kang.

Bila dah tunjuk result yang kedua baru doctor kata memang confirm kena tahan wad. Normal platlet darah 150 tapi aku punya platlet 50 je. Memang darah cair, kalau badan terhentak cepat lebam dan cepat berdarah. Doctor tanya ada tak anggota berdarah? Baru aku ingat, gosok gigi keluar darah. Gusi berdarah. Ingat salah berus gigi, baru aku nak lempar dalam tong sampah. Hahahaha.

Doctor suruh masuk wad dengan baju tshirt, seluar tracksuit, kasut sukan. Memang idokkkkk ler.

Aku minta kebenaran nak balik ambil barang tapi doctor tak kasi. Dia suruh beli je dekat hospital. Kaya pula makcik nak beli barang macam shoping dekat pasaraya gitewwww. Dah la gaji lambat.

Setelah puas memujuk rayu akhirnya doctor kasi balik tapi dengan syarat kena sign satu borang atas tanggungjawab sendiri kalau jadi apa-apa.

Balik rumah terus kemas barang mana yang patut. Naik teksi pergi HKL. Tak nak drive sebab rasa macam kena duduk lama je dalam wad. Lagipun parking kena bayar.

Sampai hospital macam biasa kena duduk wad kelas-3. Dah hafal dah prosedur.

Baru nak berehat-rehat atas katil, dengar satu suara dari katil sebelah.

"aiiii.. besar beg. Dah tau keeeee nak masuk hospital?..."

Pastu tengok-tengok beg. Cakap dalam hati. Besar ke beg aku ni?

Terus cakap dekat makcik tu.

"saya duk sorang kat sini....Tak de orang nak hantar barang saya nanti..."

Nampak mulut makcik tu sebut..."ooooooooooo..."


Esoknya doctor hodoh hensem datang cucuk jarum nak masukkan air. Dia tanya tidur lena tak semalam? Ofkossssssss la tak lena. Siapa boleh tidur lena kalau katil hujung tu menjerit-jerit maki nurse sebab angkat kaki dia. Aku tengok kalau nurse tak ada dia boleh angkat kaki sendiri okkk. Nak je aku cucuk ubat tidur dekat dia.

Lepas dengar bebelan maut dari aku terus doctor suruh nurse semak wad kelas pertama ada kosong tak.
Tengah hari makan lauk tawar pastu nurse suruh kemas barang pindah wad.
Gumbiranyaaa hati dapat duduk dalam aircond.

Aku cepat-cepat kemas barang, nurse suruh duduk atas wheelchair padahal masa tu boleh je jalan kaki sendiri tapi nurse tak bagi sebab tu memang prosedur hospital. Bagus larhhhhhh. Kesian budak laki tu kena tolak aku yang berat ni. Muhahahahaha.

Masuk wad kelas pertama doctor terus tanya itu ini pastu tanya berat badan. Aku main jawab je 75kg. Sebenarnya aku 65kg tapi sebab mamai aiii tersalah jawab. Doctor macam terkejut tengok aku kiri kanan. Terus doctor suruh nurse bawak penimbang datang katil aku. Bila naik penimbang, berat aku 60kg je. Turun 5 kg???? Terkejut mokcik.

Bila dah duduk wad kelas pertama, makanan boleh pilih nak apa.
Dua kali aku bantai makan chicken chop. Sedap jugakkkk.

Lepas makan makcik katil sebelah tegur:

 "aiiii.. besar beg. Dah tau keeeee nak masuk hospital?..."

Adui. Ni deejavu ke apa? Terus aku senyum tak bercakap. Aku rasa nak termuntah sebab kena minum air 100 plus berbotol-botol.

Masuk air berbotol-botol + air 100 plus. Ambil darah 3 x sehari sampai tangan sakit-sakit.

Nasib baik tinggal dekat wad 4 hari je sebab aku tak demam masa tu.
Dekat wad aku sorang je yang muda. Lagi 3 orang dah berumur.

Ada sorang nenek tu anak-anak dia ramai. Tapi aku tengok tak ada sorang pun yang sanggup tukarkan pampers dia. Nak suap makan pun aku tak nampak. Kesian dekat nenek tu. Masa ni rasa rindu dekat emak. So, pengajaran jangan layan orang tua kita macam tu. Tak berkat hidup. Jaga la dia sehingga akhir hayat. 






No comments:

Post a Comment